Klub prijatelja UNICEF-a

Članovi Kluba prijatelja UNICEF-a čine pojedinci i firme koji zajedno sa nama učestvuju u stvaranju boljih uslova za svako dete u Srbiji.

Zajedničkim radom nastojimo da obezbedimo da deca ne budu zapostavljena u pogledu politika, resursa i pažnje javnosti. Fokusiramo se na socijalno uključivanje najmarginalizovanije dece i adolescenata.

Programi koje sprovodimo obuhvataju razvoj dece u ranom detinjstvu, zdravo detinjstvo, inkluzivno obrazovanje i reformu sistema brige o deci, pravdu za decu, rešavanje problema nasilja i pružanje druge prilike adolescentima koji su počeli da skreću sa pravog puta, da ostvare svoj puni potencijal. UNICEF takođe pruža pomoć u vanrednim situacijama za vreme katastrofa kao što su zemljotresi, poplave i sukobi.

U svim situacijama, cilj nam je da jačamo sisteme - zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, tako da svi oni koji rade sa decom i u njihovu korist. Da obezbedimo određene standarde, smernice, veštine i kvalitetne usluge za decu i porodice. Ujedno, radimo i na jačanju potražnje za uslugama sistema kako bi roditelji i deca bili svesni svojih prava i ohrabreni da ih zahtevaju. Prikupljamo dokaze koji služe kao osnova za definisanje politika i programa i radimo u okviru partnerstava, kako bismo obezbedili da naš rad donosi maksimalne rezultate.

Iako većina dece u Srbiji ima pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i zaštiti, postoji znatan broj dece koja žive na marginama društva i toj deci se ne pružaju iste šanse za ostvarenje svojih potencijala.

106.000 dece uzrasta do 18 godina živi u apsolutnom siromaštvu. 350.000 dece uzrasta do 17 godina i 130.000 mladih uzrasta 18-24 godine su izoženi riziku od siromaštva. 20% dece nije primilo sve preporučene vakcine. Svega 11% dece iz siromašnih porodica pohađa vrtić, 45% dece starosti 1-14 godina je kod kuće izloženo nasilnom disciplinovanju, a u romskim naseljima je taj procenat još viši (67%). Samo 48% dece do 5 godina iz najsiromašnijeg kvintila ima kod kuće tri ili više knjiga. Adolescenti starosti 15–17 godina imaju nešto veću verovatnoću da će biti anksiozni ili depresivni u odnosu na adolescente iz mlađih starosnih grupa.

Članove Kluba prijatelja UNICEF-a povezuje uverenje da svako dete zaslužuje priliku za srećno detinjstvo i rešenost da smo kao zajednica dužni da im to obezbedimo.

Svojim mesečnim donacijama, u skladu sa svojim željama i mogućnostima, članovi Kluba nam omogućavaju da zdravstvene usluge stignu do svakog deteta, da deca pohađaju vrtiće, da kvalitetno uče, da žive u porodici koja će ih podržavati da imaju jednake šanse u životu.

Postanite član našeg tima! Vaše mesečne donacije predstavljaju temelj dečje nade u srećnije detinjstvo.