Tako mali da bi u srce stali

U jedinicama neonatološke intenzivne nege u Srbiji, sa korona virusom ili bez njega, svakoga dana odvija se borba za život. Sa velikom strepnjom, kada završe posete, roditelji ostavljaju svoje sićušne bebe, znajući da je sledeći dan kritičan. Ali kritičan je i dan nakon toga, kritična je i prva sedmica, a potpuno je neizvesno do prvog meseca života. U ovoj po mnogo čemu drugačijoj godini, ta borba je još i opasnija i zahteva dodatni napor. Pridružite nam se i svojom donacijom podržite kupovinu opreme koja može da promeni tok života prevremeno rođenih beba.

U Srbiji se godišnje rodi 65.000 dece. Od toga, 4.000 prevremeno rođenih beba. Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece do pete godine.

Prevremeno rođenje bebe izaziva veliku zabrinutost roditelja i šire porodice. Zato Vas molimo da im svi zajedno budemo od pomoći kada im je najpotrebnije. Roditeljima i njihovim malim divovima potrebna je naša podrška i nakon izlaska s lečenja, kako bi napredovali kao i sva druga deca. Dok napuštaju bolnicu za njih počinje nova „runda“ borbe, jer tad treba da se uhvate u koštac s mogućim razvojnim izazovima. Naime, prevremeno rođena deca imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. S obzirom na to, angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji su za razvoj, zdravlje i budućnost deteta, posebno za prevremeno rođene bebe.

Zajedno smo do sada učinili mnogo i u poslednjih pet godina znatno smo smanjili smrtnost najmlađe dece u Srbiji. Ali, uz opremanje i modernizaciju jedinica neonatološke intenzivne nege, želimo da osnažimo podršku bebama i roditeljima i nakon izlaska s lečenja. Tada su im najpotrebniji stručnjaci koji će brinuti za razvoj i napredak deteta, posebno u prvim godinama života.

  • opreme za merenje zvuka i detekciju buke u intenzivnoj nezi
  • specijalizovane stolice za roditelje za kontakt koža-koža i prateću opremu: specijalna odeću za
  • roditelje, ćebad, kape i čarape za bebe
  • elemenata za opremanje inkubatora: gnezdašca, navlake, foto-led lampe, pulsni oksimetri, infuzione pumpe
  • pumpe za dojenje i prateći pribor za sobu za dojenje
  • opremanje sobe za roditelje i sobe za „kengur-negu”
  • za obuku za sticanje praktičnih veština medicinskih sestara i lekara zaposlenih u neonatalnoj jedinici intenzivne nege, u skladu sa najnovijom svetskom praksom koja povećava šanse za preživaljavanje i oporavak

Ova oprema i stručni treninzi prave ogromnu razliku u razvoju prevremeno rođenih beba. Utiču na sprečavanje neuro-razvojnih poteškoća, smanjuju rizik od socio-emotivnih problema, te omogućavaju majkama dojenje i podstiču laktaciju, čime utiču na prevenciju nastanka kardiovaskularnih bolesti i kancera.